Saturday, August 22, 2009

belajar atau bekerjayaBila kita belajar pasti tidak sama jika kite mengajar. Tapi kita mendapat kedua-duannya bila kita mengajar. Mendapat pengalaman dan berkongsi ilmu pengetahuan. Bila kita berkerja, kita bukannya menduga apa yang akan kita hadapi di hari muka.

Sebaliknya kita yang merencana apa yang kita mahu ketemu kemudian harinya. Jika mahukan belajar, itu tandanya medan terbaik untuk menimba pengalaman. Bila mula bekerja itu tandanya keprihatinan dan komintmen kita sepenuhnya telah kita sediakan pada kerjaya dan tanggungjawab yang kite letakkan. Pastinya dalam bekerja ada keduanya.

Ada pengalaman dan pembelajaran. Maka, bersedia kita bertema hari muka kerana keseronokan itu pasti akan datang bersama dengan kesepakatan hati dan jiwa yang menginginkannya. Sama ada mahu belajar, mengajar atau bekerja. Ikutlah kemahuan hati untuk melaksanakan apa yang dirasakan perlu kerana di situ akan datangnya keikhlasan dari pelusuk sanubari yang bukan dibuat-buat.

Tapi ianya datang sendiri. Ikhlas membawa kepada ibadah kerana ianya akan berpaksikan kepada pencipta-Nya kerana bila ikhlas muncul dalam diri dengan melaksanakan apa yang kita mahukan dalam hidup ini, pasti cinta akan datang menjenguk hati. Bila suara hati ikhlas muncul itu tandanya cinta itu akan datang antara hamba kepada Yang Maha Pencinta. percayalah.


"For all to experience the beauty of life"

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...